21-daagse Groepsreis

Ondergaande zon op het Inle Lake

Vertrekdatum 1 november 2020

vrouw op houten brug

Dag 1 Amsterdam-Yangon

Vertrek vanaf Schiphol voor een indrukwekkende 21-daagse groepsreis naar het authentieke Myanmar. Omdat de groep niet groter is dan 12 deelnemers, is er veel ruimte voor persoonlijke wensen. Tijdens de rondreis komen wij in contact met de lokale bevolking en bezoeken ook plekken waar wij geen andere reizigers tegen zullen komen. Tijdens deze groepsreis maakt Janne Travel gebruik van lokale kleinschalige ondernemers.

Dag 2 Yangon

Yangon is de voormalige hoofdstad van Myanmar. Wij verblijven de komende twee nachten in een ruime suite van een familiehotel. Dit hotel is een 100 jaar oud koloniaal gebouw en is gelegen in het centrum van Yangon. Op loopafstand bevinden zich vele bezienswaardigheden zoals de Shewedagon Pagode, de Bogyoke markt en de Sule Pagode met het ernaast gelegen Mahabondoola Garden. Een park met een speeltuin voor kinderen, waar de lokale bevolking elkaar ontmoet. Vroeg in de morgen wordt er in het park Tai-Chi beoefend, een genot om naar te kijken of mee te doen.

Dag 3 Yangonvrouw met metalen waterkruiken

Proef de koloniale sfeer tijdens onze ontdekkingstocht door Yangon. De Bogyoke markt heeft meer dan 2000 overdekte winkeltjes van juwelen tot aan de traditionele longhi, een gekleurd lap stof die de mannen om hun taille knopen. Met de veerboot gaan we naar Dalah village, waar we ons met een trishaw laten rondleiden. Het contrast met het drukke centrum van Yangon is een eyeopener. Aan het einde van de middag bezoeken we het meest vereerde boeddhistisch heiligdom van Myanmar, de Shwedagon Pagode. Volgens de overlevering worden in de pagode acht haren bewaard van de laatste Boeddha.

Dag 4 Yangon-Mandalay

Na het ontbijt vertrekken wij met een VIP-bus richting Mandalay. Vanuit een comfortabele stoel is het genieten van het prachtige natuurlandschap wat steeds bergachtiger wordt. De Birmezen beschouwen Mandalay als de religieuze en culturele hoofdstad van het land. In en rond de stad liggen de resten van vier koninklijke hoofdsteden. Ook staat Mandalay bekend om de vele brommertjes die kris kras door elkaar lijken te rijden. De stad heeft haar naam te danken aan de Mandalay Hill. In Mandalay is er gekozen voor een Deluxe kamer in een familiehotel met een sfeervolle binnentuin.

kind kijkt uit het raam

Dag 5 Mandalay

Een sportieve dag hebben de deelnemers van de groepsreis vandaag voor de boeg. Met de (eventueel elektrische) fiets vertrekken wij na het ontbijt richting de “onsterfelijke stad” Amarapura. Daar brengen wij een bezoek aan de U Bein brug. Deze imposante brug is 1200 meter lang en rust al ruim 200 jaar op houten palen in het water. De U Bein brug is niet alleen een attractie voor de vele toeristen, ook de lokale bevolking en de monniken bezoeken dagelijks deze bijzondere plek. Er zijn diverse terrassen aan de oever van de rivier waar wij de lunch zullen gebruiken. Na de lunch fietsen wij terug naar Mandalay. Ons volgende doel is de Mandalay Hill. Deze ruim 230 meter hoge heuvel wordt beklommen via 1730 treden. ( er is ook een lift aanwezig) De heuvel biedt een fraai uitzicht op de stad en de Irrawaddy rivier. Op de top van de Mandalay Hill staat een pagode, hier komen elke dag tientallen monniken en scholieren bijeen om met de toeristen interessante gesprekken te voeren en de Engelse taal goed onder de knie te krijgen.

monniken op houten brugDag 6 Mandalay

Een dag om vrij te besteden en Mandalay en omgeving te ontdekken. Een aanrader voor deze dag is een bezoek aan Mingun village. Met de veerboot vaar je er in een uur naartoe. In Mingun village bevinden zich onder andere de onafgebouwde pagode, de grote Mingun Bell uit 1808 en de Hsinbyumepagode, een schitterende witte pagode gebouwd in 1816. Wil je deze dag een onuitwisbare treinreis beleven? Boek dan met het boemeltreintje een treinrit naar de Gokteik kloof. Deze kloof is 100 meter hoog en 750 meter lang. Stapvoets zal de trein er overheen rijden, absoluut een fotomoment waard! Ben je benieuwd naar het leven in een klooster? Geef je dan op voor een indrukwekkende rondleiding door het New Masoeyein Klooster. In dit klooster wonen ruim 3000 monniken.

Dag 7 Mandalay-Bagan

Na het ontbijt vertrekken wij met de bus naar Bagan. Deze eerste hoofdstad van het Eerste Birmaanse rijk ontstond in het jaar 848 als een ommuurde stad. Dit gebied met zijn duizenden tempels en pagodes is het archeologisch hoogtepunt van onze reis. Tegen het einde van de middag komen wij aan in Bagan. Terwijl wij ons naar het hotel laten rijden genieten wij van de ondergaande zon die de vele pagode’s en tempels een gouden gloed geeft. Wij overnachten de komende drie nachten in een fantastisch hotel op loopafstand van Nyaung –U, het toeristisch centrum van Bagan. Vanuit het zwembad is er uitzicht op een honderden jaren oude verlichte pagode.

Dag 8 Bagan

kleine pagoda's

Een vrij te besteden dag in Bagan.  Sta bijvoorbeeld vroeg op en beleef tijdens de opkomst van de zon, dat er steeds meer pagodes uit de laaghangende ochtendmist zichtbaar worden. Misschien ben je één van de laatste toeristen die dit zo mag meemaken. Er zijn plannen om het betreden van de pagodes te verbieden.  Na een uitgebreide ontbijtbuffet in de sfeervolle tuin van het hotel heb je alle tijd om per fiets of paard en wagen de duizenden pagodes en tempels van Bagan te ontdekken. Bagan staat op de lijst van nominaties tot toevoeging aan de Werelderfgoedlijst. Voor boeddhisten is Bagan een bedevaartsoord. Heb je nog tijd over? bezoek dan eens het thanakamuseum in Nyaung-U. Hier is alle informatie te verkrijgen over de productie van de typisch Birmese make-up. Kortom, deze dag valt er genoeg te ontdekken.

 

Dag 9 Bagan-Yenangyaung

Vandaag checken we in voor een boottocht over de 2170 kilometer lange Irrawaddy rivier. Tijdens deze boottocht krijgen we een goede indruk van het leven van de lokale bevolking, die leven in kleine dorpjes langs de rivieroever. Halverwege de bootreis stoppen we in SaLay, waar we een bezoek brengen aan het beroemde houten klooster Youqson Kyaung. Aangekomen in Yenangyaung worden we opgewacht door Eric. Het guesthouse van Eric bevindt zich in een werkelijk schitterende omgeving. Vanuit het zwembad en vanaf de diverse terrassen is het genieten van het uitzicht over de rivier. De opbrengst van ons verblijf komt ten goede aan de, door Eric, opgerichte school waar momenteel 150 Birmese weeskinderen les krijgen.

Dag 10 en 11 Yenangyaung

Twee dagen om te relaxen in en rondom het guesthouse. Er is een mogelijkheid om een kijkje te nemen bij de school. Neem eventueel Engelstalige kinderboekjes mee om te doneren. Lesmateriaal en kleding is uiteraard ook altijd welkom! Een wandeling via de zandweggetjes de heuvels af richting de rivier is een onvergetelijke ervaring. De wandeling gaat door diverse kleine dorpjes, waarvan de inwoners uiterst gastvrij zijn, ondanks het feit dat ze niet gewend zijn aan toeristen.

boeddhistische teksten op steen
handgeschreven regels van boeddha op 800 stenen tafels

Dag 12 Yenangyaung – Nyaung Shwe

In de loop van de morgen vertrekken we met een bus naar Nyaung Shwe. Onderweg genieten wij van het steeds bergachtiger wordende landschap en de vele kleine dorpjes waar de bus doorheen rijdt. Er wordt regelmatig gestopt tijdens de reis. Nyaung Shwe ligt ten noorden van het Inle Lake. Dit meer is bekend om de beenroeiers. Met één been om de roeispaan heen, hebben de vissers beide handen vrij om de netten met vis binnen te halen. In Nyaung Shwe overnachten we in een hotel met sfeervolle bungalows en een zwembad.

Dag 13 en 14 All-inclusive trekking

Vandaag doen wij onze wandelschoenen aan en beginnen aan een tweedaagse trekking onder leiding van een lokale Engels sprekende gids. Tijdens deze trekking wandelen we door bamboebossen, theeplantages en de vele kleine dorpjes waar wij de Shan en Pa-O bevolking zullen ontmoeten. De overnachting is bij de lokale bevolking……..een unieke belevenis!

Dag 15 Inle Lake

Met een longtail boot gaan we het Inle Lake op, waar het Intha volk leeft. Allereerst brengen we een bezoek aan de stupa’s van In Dein en diverse lokale ondernemingen zoals een goudsmederij, een paraplufabriekje en een werkplaats waar het mooiste houtsnijwerk wordt gemaakt. Na de uitgebreide lunch in een familiehuis in Tone Le Village genieten we van de rust terwijl de bootjes langs de beroemde drijvende tuinen varen. Tijdens de zonsondergang zijn de kleuren van de lucht en het water als een levend schilderij, een supermooi fotomoment!

Dag 16 Inle Lake

Een vrije dag om eventueel vroeg op te staan en de monniken met hun bedelnappen blootvoets door de straten te zien lopen om daarna op de lokale Mingalar markt in Nyaung Shwe te genieten van de geur van diverse specerijen en groentes die het Pa-O volk te koop aanbiedt. De vele gekleurde katoenen en zijden stoffen zijn een lust voor het oog.  Het is ook mogelijk om het bekende wijnhuis van Nyaung Shwe te bezoeken voor een wijnproeverij. Optioneel is deelname aan een kookworkshop van ZuuZuu, een jonge lokale onderneemster. Met elkaar worden de inkopen hiervoor gedaan op de Mingalar markt waarna we onder begeleiding een overheerlijke traditionele Birmese lunch bereiden.

 

Dag 17 Inle Lake – Ngapali Beach

Met een binnenlandse vlucht vliegen we in ruim een uur naar Thandwe. De transfer naar het hotel is geregeld. Vanaf het privéterras kijk je uit over het witte tropische zandstrand met de wuivende palmbomen.
Op het strand lopen vrouwen met manden vol fruit op hun hoofd, kies maar uit en het fruit wordt ter plekke eet klaar gemaakt.

Dag 18 en 19 Ngapali Beach

Niets moet deze dagen, slechts genieten van het strandleven in de kleine baai waaraan het hotel ligt. Bij diverse lokale ondernemers zijn er boottochten te regelen voor een snorkeltrip of een dag vissen met eventueel een lunchstop op Pearl Island. Ontspannen slenteren langs het strand, een bezoek brengen aan de vissersdorpjes, ‘s-avonds dineren bij één van de vele restaurantjes op het warme strand en genieten van de stilte en de ondergaande zon.

tropisch strand

Dag 20 en 21 Ngapali Beach-Yangon-Amsterdam

Na een laatste duik in de Bengaalse zee vliegen we, heerlijk uitgerust en talloze indrukken rijker, terug naar Amsterdam.

Prijs vanaf € 2.695,-

  • Prijzen op basis van 2-persoonskamer.
  • Prijzen op basis van L.O.
  • Internationale vliegreis.
  • Twee binnenlandse vluchten.
  • Binnenlands vervoer.
  • Minimaal 8 deelnemers.
  • Maximaal 12 deelnemers.
  • Nederlandse reisbegeleiding.

Interesse? Stuur ons een mail.