Historische reis Birmese spoorlijn

Vertrek: 10 februari 2021

Dag 1 en 2 Amsterdam-Bangkok-Kanchanaburi

Bij aankomst in Bangkok brengt een taxi ons naar Kanchanaburi. Deze stad met ruim 50.000 inwoners ligt 140 kilometer ten westen van Bangkok. We verblijven vier nachten in een hotel met zwembad in het centrum van Kanchanaburi. Vanaf het terras waar het ontbijtbuffet elke morgen klaar staat, hebben wij een indrukwekkend uitzicht over de rivier en de  Bridge on the River Kwai. Aan het einde van de middag bezoeken wij deze beroemde brug welke onderdeel is van de “dodenspoorlijn”.

Dag 3 Kanchanaburi

Vandaag bezoeken wij het Thailand Burma Railway Centre. De indrukwekkende tentoonstelling in dit museum laat aan de hand van foto’s, films en maquettes de bezoekers ervaren hoe het leven was van de vele duizenden krijgsgevangen die onder de Japanse onderdrukking werden ingezet als werklieden van de Dodenspoorlijn. Ruim 3000 Nederlandse krijgsgevangen hebben daar door ziekte, ondervoeding en uitputting de dood gevonden. Tegenover het museum is de erebegraafplaats Allied War, waar een groot deel van de Nederlandse krijgsgevangenen ligt begraven. Er is een mogelijkheid meer persoonlijke informatie te krijgen over een dierbare Nederlandse krijgsgevangene die aan het spoor heeft gewerkt. Voorafgaande aan de reis graag de persoonlijke gegevens doorgeven aan Janne Travel.
Na het bezoek aan het museum zou je optioneel een bezoek kunnen brengen aan de Erawan watervallen.

 

Dag 4 Kanchanaburi-Nam Tok

Vanaf Kanchanaburi vertrekken wij in de loop van de morgen vanaf het authentieke station van Kanchanaburi voor een twee uur durende treinreis over een gedeelte van de historische Birmese spoorlijn. Het spoor volgt na de beroemde brug over de River Kwai voor een groot deel de loop van de rivier Khwae Noi. De trein rijdt in een rustig tempo door het wisselende landschap en over het smalle spoor welke bij Wang Po tegen de rotsen lijkt geplakt. In Nam Tok houdt het spoor op. Na een bezoek aan de waterval en een gezellige markt gaan wij met de lokale bus terug naar het hotel. Er is nog voldoende tijd voor een massage of voor een verfrissende duik in het zwembad.

spoorlijn langs rivier

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 5 Hell Fire Pass

Vandaag brengen wij een bezoek aan de Hell Fire Pass met het bijbehorende museum. De Hell Fire Pass is het meest indrukwekkende oorlogsmonument in de provincie Kanchanaburi. De krijgsgevangenen, die ook ’s nachts moesten doorwerken bij het licht van de kampvuren, gaven deze 500 meter lange en 26 meter diepe pas de naam Hell Fire Pass. Er is een mogelijkheid om over een traject van 4 kilometer het spoor te bewandelen, daarbij krijg je een goede indruk van de omstandigheden waarin de pas is aangelegd. Via een headset krijg je ondertussen informatie in het Nederlands.

Dag 6 Sangkhlaburi

Na het ontbijt checken we uit bij het hotel en nemen plaats in de bus. Onze eindbestemming is Sangkhlaburi. Onderweg laten we de vermoeide spieren ontspannen in de natuurlijke warmwaterbronnen van Hindat. Als er nog tijd over is nemen we een kijkje bij de 92 meter hoge Vajiralongkorn Dam. Halverwege de middag komt de bus aan in Sangkhlaburi. Deze idyllische plaats is ver van het massatoerisme verwijderd. Hier vind je dan ook de rust en het ware Thailand. Vanuit ons guesthouse hebben we een adembenemend uitzicht over het Vajiralongkorn meer met de indrukwekkende houten Monbrug.

drijvende brug

Dag 7 Drie Pagoden Pas

Na het ontbijt gaan wij met een lokale bus naar de Drie Pagoden Pas. Dit is de plek waar de Birmese spoorlijn vanuit Birma en Thailand samen kwam. Een klein stukje spoor is nog te zien aan de Birmese kant. De Drie Pagoden Pas is al eeuwenlang een belangrijke smokkelroute tussen Myanmar en Thailand. Van oorsprong is deze pas Birmees grondgebied. In 1990 heeft Thailand de grenzen verlegd. Halverwege de middag komt het dorp tot leven. De van oorsprong Karen bevolking uit Myanmar stallen hun marktkraampjes uit, waarin de zelf verbouwde groenten en fruit te koop worden aangeboden. De Birmese invloeden zijn hier nog duidelijk zichtbaar!

Dag 8 Sangkhlaburi

Een vrij te besteden dag.
Sta eens vroeg op om in de Mon Village de monniken met hun bedelnappen door de straten te zien gaan. Om de Mon Village te bereiken is de 400 meter lange houten Monbrug gebouwd. Zeer indrukwekkend om hier over heen te wandelen! Sangkhlaburi zelf telt naast de mooie natuur een aantal fraaie bezienswaardigheden. De Thaise regering heeft rond 1920 een dam gebouwd, een groot deel van het land is hierdoor onder water komen te staan. De Wat Saam Prosob tempel ligt gedeeltelijk onder water en is met een bootje te bezichtigen. Een bezoek aan de unieke lokale markt bij het busstation is een onvergetelijke ervaring.
Kortom: tijdens deze vrij te besteden dag zal niemand zich vervelen.

 Dag 9 en 10 Bangkok-Amsterdam

Vandaag brengt de bus ons weer terug naar het vliegveld van Bangkok.

  • Prijs op basis van tweepersoonskamer
  • Prijs op basis van logies (ontbijt in Kanchanaburi is inbegrepen)
  • Minimaal aantal deelnemers 8 personen
  • Maximaal aantal deelnemers 12 personen
  • Nederlandse reisbegeleiding
  • Internationale directe vlucht inbegrepen
  • Alle binnenlands vervoer inbegrepen
  • Verlenging in Bangkok of aan één van de witte zandstranden van Thailand is mogelijk

Prijs vanaf € 1698,-